top of page
Zoeken
Foto van schrijverXavier Verpoorten

Blijf de stijgende energiekosten een stapje voor

Bijgewerkt op: 8 jun 2023


Dat het leven steeds duurder wordt, is geen verrassing meer. Maar anno 2022 swingen de energiekosten de pan uit.


Het ideale moment om enkele aspecten die energiezuinige woningen typeren, op een rijtje te zetten. Want alle beetjes helpen.




Woning met energiebesparende troeven

Op zoek naar een nieuwe thuis? Dan spelen locatie, stijl en je gevoel natuurlijk een cruciale rol. Toch zijn er nog andere redenen om voor een bepaalde woning te kiezen.


1. Open vs. gesloten

Van open tot gesloten bebouwing en van kangoeroewoning tot appartement. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien heeft je keuze onvermijdelijk een invloed op het energieverbruik van je woning. Want wist je dat je in een appartement dat langs alle kanten omringd is, meegeniet van de warme ruimtes van de buren? Een krachtige troef die uiterst energiezuinige appartementen oplevert. Een sterkte bovendien die langzaam wegebt naarmate je woning een grotere verliesoppervlakte heeft.


2. Noord vs. zuid

De zon die via de ramen je woning binnendringt, zorgt het hele jaar door voor extra warmte. Een makkelijke manier van energie besparen, maar dan moet je verblijf wel goed georiënteerd zijn. In zuidelijk gerichte appartementen heeft de zon immers meer effect dan in woningen die noordelijk georiënteerd zijn. Of het dan in de zomer binnen niet te warm is als je veel ramen aan de zuidkant hebt? Toch niet. In de nieuwe bouwnormen wordt rekening gehouden met oververhittingsfactoren. Een kleiner raamoppervlak of een strategisch geplaatste overschaduwing zorgt voor de nodige balans.


3. Vloerverwarming vs. radiatoren

Dat warmte stijgt, is algemeen geweten. Daarom is vloerverwarming een excellente manier om je woning te verwarmen. Het zorgt immers voor meer warmteverspreiding, waardoor je je huis of appartement eerder oppervlakkig moet verwarmen. Het energieverbruik ligt dus veel lager dan bij centrale verwarming met radiatoren, waarbij je heel intensief moet verwarmen om de warmte te voelen.


4. A vs. G op het energielabel

Ken je het energielabel op o.a. koelkasten en droogkasten? De meest energiezuinige toestellen krijgen een A-label, terwijl de laag scorende apparaten het met een G-label moeten doen. Hetzelfde systeem vind je terug bij sanitaire verwarmingstoestellen. Van condensatieketel tot warmtepomp, ze zijn er allemaal van voorzien. Een eenvoudige manier om je woning energiezuinig te maken.


5. Weinig vs. veel ramen

Een woning waarin binnen en buiten geruisloos in elkaar lijken over te vloeien? Heerlijk! Toch zijn de raamprofielen vaak een verliespost wat warmte betreft. Kies dus voor grote raampartijen met zo weinig mogelijk raamwerk. Optimaal voor zowel licht als energie. Win-win dus.


Ramen open of dicht? Hoewel je misschien graag je ramen openzet om frisse lucht binnen te laten, is dat in nieuwe of gerenoveerde woningen vaak niet zo’n goed idee. Je ventilatiesysteem zorgt immers voor de nodige verluchting. Zet je toch je ramen open, dan werk je het ventilatiesysteem eigenlijk tegen. Neem nu een ventilatiesysteem C+. Dat is uitgerust met een night breeze functie, wat betekent dat er ’s nachts frisse lucht wordt binnengetrokken. Des te warmer de ruimtes, des te meer frisse lucht er nodig is om je woning af te koelen en des te meer energie je verbruikt. Overdag je ramen dichthouden, zodat de warmte buiten blijft, is dus de boodschap.



40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page